Techno-Matic klar med innovativ IoT-løsning

Det nordjyske udviklingshus har netop lanceret et Internet of Things system til fjernsupport af maskiner. Opsamling og strukturering af data er kernen i løsningen.

Knap fem år har Techno-Matic A/S i Aars arbejdet med IoT-systemet, der kan opsamle data fra en hvilken som helst maskinenhed, uanset hvor i verden den befinder sig. Forebyggelse af driftsstop og overvågning af driften foregår online, og afhængig af opsætningen, kan alle tænkelige oplysninger indhentes. Knud Sørensen, direktør hos Techno-Matic A/S, konstaterer, at der allerede er stor interesse for den innovative IoT-løsning, og efterspørgslen kommer fra vidt forskellige brancher.

IoT tilpasses behovet

”Det er lige fra producenter af landbrug- og entreprenørmaskiner til traditionelle produktionsvirksomheder og procesindustrien. Systemet tilpasses nemt det aktuelle behov for information. En maskinproducent kan for eksempel vælge at følge med i olieforbrug, kørselstimer og hydraulikstatus eller inkorporere en alarmindikator, hvis maskinen bliver overophedet. I forhold til fejlmeldinger og service kan man se præcis, hvor og hvornår der skal sættes ind”, siger han og forklarer videre, at maskiner som opererer i områder med svag dataforbindelse, har testet løsningen med succes.

”Man kan sidde hvor som helst i verden, og trække data fra en skovmaskine i det nordlige Sverige. Det kan være maskinens ejer, serviceafdelingen eller producenten, der har interesse i historikken. Ved at handle forebyggende, kan oppetiden forbedres og reparationsomkostningerne reduceres.”

Stor målgruppe

Projektet opnåede i 2016 støtte fra Markedsmodningsfonden under Erhvervs- og Vækstministeriet, og de bevilgede 2,1 millioner kroner er primært investeret i at tilføre de rette kompetencer på mandskabssiden. Aars-virksomheden har det seneste år fokuseret på at tilpasse IoT-systemet forskellige kundetyper, og man har allerede en omfattende viden om potentialet, understreger Knud Sørensen.

”Målgruppen bliver stadig større. Man kan koble systemet op på en hvilken som helst styring og en hvilken som helst maskine. Om det er stationære produktionslinjer, affaldssortering eller kørende maskiner er underordnet.”

Norden først

I første omgang satser Knud Sørensen på, at få udbredt kendskabet til løsningen i Danmark og resten af Skandinavien, men med aktive kunder i hele Europa og USA, er den strategi fleksibel, som han udtrykker det. Mange benytter allerede virksomhedens elektroniske styringer, hvilket giver et godt afsæt for en nærmere dialog om det nye produkt.

”På sigt forventer vi helt klart en markant vækst, men det kræver naturligvis en målrettet salgsindsats. Nu begynder vi i nærområdet, og arbejder os videre derfra.”

Danish DA English EN